vinduer

Oplev Odense gennem byens vinduers historier

reklame

Hvis man skal på udflugt i Odense, og gerne vil være opmærksom på en historisk fortælling, man ganske gratis kan se på – og sågar igennem – bør man holde øje med byernes vinduer. En bygnings vinduer afslører nemlig mange ting, fra hvor gammel den er, til hvilken del af historien den blev bygget i, og formålet den har tjent fra dengang op til i dag.

Dannebrogsvinduer afslører det gamle Danmark

Selvom der ofte renoveres eller opgraderes fra gammelt til nyt, kan man især i Odense stadig se historien i byens vinduer. Hvis man går gennem den gamle by, omkring H.C. Andersens hus eller andre ældre kvarterer, kan man se sig omkring efter dannebrogsvinduer, eller andre ældre vinduestyper. Dannebrogsvinduer strækker sig nemlig helt tilbage til 1800-tallet, og var i flere årtier den almindlige vinduestype for de fleste danske hjem. De steder, hvor den rustikke stil i vinduerne er holdt ved lige, kan derfor være bygninger med en historie fra flere århundreder.

Man vil også ligge mærke til at mange ældre vinduer ofte er en del af en samlet æstetik og arkitektur, man sjældent ser moderne bygninger blive bygget i. Hvis man er på udkig efter lokal historie, er vinduerne en markør for, hvor langt tilbage i historien, at bygningen er bygget. 

Butiksruder og forbrugets historie

Butikkers facader er ofte ensformige med brede ruder, der gør det muligt at have varer på display. Men måden butiksruden er indsat i den omkringliggende bygning, signalerer faktisk, hvor længe bygningen har været butik. Nogle bydele var engang erhverdsdistriker eller boligområder og blev med tiden og økonomiens gang ombygget til shoppingdistrikter, eller den anden vej rundt. Man kan se, hvor bydelen startede og kom til, alt efter, hvordan butiksruderne er blevet installeret i den overordnede bygning.

Former og figurer gennem tiden

Langt de fleste vinduer landet over er flade, firkantede og vender lige udad. Men denne prioritet har faktisk svinget med mode, stil og tidsånd gennem tiden. Ser man runde eller ovale vinduer et sted, er de valgt til efter enten behov eller stilvalg, og man skyr ikke fra skæve vinkler eller spøjse placeringer af vinduerne i moderne arkitektur.

Moderne vinduer bryder med bybilledet, men er også med til at udvikle det. Ser man vinduer med sjove former og størrelser, så ser man faktisk på historiske afvigelser fra normen, og også der er der en historie at give videre. Vinduer har næsten lige så meget historie at fortælle, som det rum der er bag dem. 

bloomit
dbO
bahne
bestil avis

Besøg de lokale foretninger i Odense midtby

Det er vigtigt at støtte de lokale forretninger, virksomheder, dagligvarerbutikker og mere. For en butiksejer kan en forbrugers købsadfærd gøre en verden til forskel. Når du handler lokalt, både fysisk og online viser du et godt eksempel for, hvordan vi bedst passer på vores by, og du inspirerer samtidig andre. På den måde kan du få skønne oplevelser, samtidig med at du støtter dit lokalsamfund.

dinbyOdense.dk er en portal til forretninger og virksomheder der er placeret i Odense by. Vi håber at sitet her vil give overblik til en let planlægning af den næste shoppetur eller besøg i denne skønne by.