1805: Fødsel og ungdom
H C Andersen blev født ind i en fattig familie i Odense i 1805, og døde 70 år senere i København. Allerede i sin tidlige barndom blev H.C. Andersen af sin far eksponeret for Holbergs komedier, der vakte hans interesse for teateret. Faren døde tidligt, H.C. Andersens mor fandt kort efter en ny mand.
Som 14-årig flyttede han til København med 13 rigsdaler på lommen (hvilket svarede til omkring 1-2 måneders dagsløninnger). Her etablerede han sig, og kom på skole, hvor han faktisk ikke klarede sig særlig godt.
Til gengæld fik H C Andersen hurtigt etableret sig en god vane: Han besøgte nemlig både familier og kendte personligheder vidt og bredt. På denne måde fik han sig et stort netværk af betydningsfulde mennesker, og hans talent for digtning blev spottet af flere. Gennem nyttige forbindelser endte han med at få sponsoreret sin uddannelse af kongen, Frederik d. 6. Formålet, sagde kongen, var, at HC Andersen skulle blive “en nyttig borger.”
1828: Digtningen og eventyrerne
Efter H. C. Andersen afsluttede sin studentereksamen i 1828 begyndte digtningen at tage fart – og ligeså Hans Christian Andersens popularitet.
Faktisk var hans debut efter skolegangen et ikke så mundret digt, som der ikke er mange, der kender i dag: “Fodrejse fra Holmens Canal til Østpynten af Amager i aarene 1828 og 1829”.
Først i 1831 udkom han med sin første digtsamling – samme år som Hans Christian Andersens første udlandsrejse – turen gik til Tyskland. Turene ud af Danmark blev noget, H C Andersen kom til at holde meget af. Det er også ham, der er kendt for udtrykket: “At rejse er at leve.”
I 1835 kom turen til de første af HC Andersens eventyr. Digtsamlingen fra samme år indeholdt bl.a. Fyrtøjet og Prindsessen paa Ærten. Senere hen kvitterede han med Kejserens Nye Klæder (1837), Den Lille Havfrue (1837), Den Grimme Ælling (1843), Sneedronningen (1844) samt Den Lille Pige med Svovlstikkerne (1848). Alle er disse nogle af forfatterens mest populære eventyr – og det var også med eventyrerne, at hans person for alvor vandt popularitet i Danmark.