Thriges Kraftcentral i Odense

din by odense

Mærk suset fra Danmarks ældste dieselmotor

go dream

Hvis du elsker lyden af buldrende maskiner, så vil du med garanti også elske et besøg på Thriges Kraftcentral i Odense.

Den store industribygning på ​​Buchwaldsgade huset nemlig Danmarks ældste dieseldrevne motor fra industritidens store motorproducent, Burmeister & Wain. Motoren er et bæst af en maskine: 4 meter høj, 57 tons tung, og med mere end 500 hestekræfter. At motoren har over 100 år på bagen skulle ellers nemt kunne få en til at tro, at den havde udtjent sin værnepligt for længe siden.

Men den starter stadig som en mis, der spinder… meget højt. Og det kan du også komme til at opleve i et brag af bulder, rabalder og lækre diesel-dampe, hvis du besøger Thriges Kraftcentral.

Hvad brugte man motoren i Thriges Kraftcentral til?

Industribygningen, der huser motoren, blev opført tilbage i tiden omkring 1. verdenskrig. Det var den danske fabrikant, Thomas B. Thrige, der dengang opførte kraftcentralen. Fra 1890’erne og frem blev elektriciteten nemlig en drivende faktor i de industrielle virksomheders mekanisering. De elektriske maskiner skulle nemlig erstatte dem, der var drevet af damp. Ud over industrielle formål skulle Odenses private borgere, såvel som oplandet omkring Odense, også forsynes med elektricitet.

Den stigende efterspørgsel på elektricitet i området gav ophav til mange industrielle kræfter, der kæmpede om dette marked. I sidste ende var det en kommunal beslutning, der skulle afgøre hvilke leverandører, der fik lov til at levere elektricitet til elnettet. Thomas B. Thrige lykkedes med at indgå en aftale med myndighederne om levering af elektricitet til Skt. Hans Landsogn i 1911.

Grundet stigende efterspørgsel de efterfølgende år blev det nødvendigt for ham at opføre Thriges Kraftcentral i Odenses Buchwaldsgade i 1916.

Kraftcentralen endte med ikke blot at levere strøm til de private borgere i landsognet, men også til Thriges egne fabrikker i Odense.

Hvor meget strøm kunne Thriges Kraftcentral producere?

I løbet af det første år efter opførelsen af Thriges Kraftcentral havde den oprindelige motor leveret 800.000 kWh strøm, med en maksimal belastning på 400 kW. Dengang svarede en sådan produktion til den forbrugte strøm i en mellemstor provinsby. Mere præcist vil motoren kunne generere strøm nok til, at 500 nutidige private borgere kunne få leveret al deres strøm herfra.

Dette var dog ikke B&W-dieselmotoren, som du i dag kan finde i Thriges Kraftcentral. B&W-motoren blev først installeret i 1923 – ved siden af den første motor. Den nye B&W-motor kunne producere nogenlunde den samme mængde strøm som den første motor.

B&W-motoren brugte ca. 100 liter dieselolie i timen ved fuld belastning.

Sådan foregår et besøg i Thriges Kraftcentral

Når du besøger Thriges Kraftcentral, så er det som at træde et skridt tilbage i tiden. 100 år tilbage, faktisk. For Thriges Kraftcentral, og den industrielle bygning, der huser centralen, er nemlig blandt Odenses mest intakte bygningsværker – udvendigt såvel som indvendigt – tilbage fra den tid.

Når du ankommer til Thriges Kraftcentral, så kommer du med på en guidet tour rundt i bygningen – og selvfølgelig rundt om motoren. Efter introduktionsturen gennem bygningens faciliteter gør I holdt foran den store motor. Herfra vil en gruppe af frivillige, der har forstand på dieselmotoren, sætte maskineriet i gang.

Det handler ikke blot om at dreje en nøgle. Der skal mere til – og du vil kunne beskue hele processen.

Når maskinen kører vil du, til baggrundsstøjen, kunne undersøge motoren nærmere. Du får også mulighed for at stille alle de spørgsmål, du måtte have på hjertet.

Når motoren slukker igen vil du få mulighed for at snuse lidt rundt på egen hånd. Rundt omkring i bygningen finder du udstillinger, der formidler stedets historie, så du kan få en endnu bedre fornemmelse af hvordan det har været at arbejde på fabrikken.

Åbningstider på Kraftcentralen

Thriges Kraftcentral holder åbent hele året uden for vintersæsonen. Det er dog kun den 1. lørdag i hver måned fra kl. 10-12, hvor der er adgang for offentligheden.

Du skal derfor planlægge dit besøg, hvis du gerne vil en tur ind til Thriges Kraftcentral.

Pris: Hvad koster et besøg på Thriges Kraftcentral?

Se mere om at besøge Kraftcentralen på www.montergarden.dk – se under praktiske oplysninger.

Det er gratis at komme på besøg på Thriges Kraftcentral.

Stedet drives nemlig frivilligt af foreningen Dieselgruppen (i samarbejde med Møntergården), der har vist kraftcentralen og B&W-motoren frem til offentligheden siden 2008.

Du behøver altså ingen billet til Møntergården for at komme forbi, og se Thriges Kraftcentral. Tilmelding er heller ikke nødvendigt – du skal blot dukke op.

Adresse:
Haubergsvej 1
5000 Odense

odense
mad
Få nyhederne fra dinbyOdense
Hold dig orienteret med de spændende aktiviteter, tilbud og nyheder fra Odenses byliv
- Vær blandt de første der får besked.

Som modtager kan til enhver tid afmelde i bunden af hvert udsendt nyhedsmail.