Når du shopper på nettet er sikkerhed vigtig
Når du begiver dig rundt omkring på internettet, finder information, sender mails og måske endda downloader filer, har du ganske givet en god grundforståelse for, hvordan du skal holde dig sikker. Men var du klar over, at selv på e-mærkede webbutikker skal du også være særligt opmærksom? Dette både i forhold til decideret cyberkriminalitet, men i lige så høj grad også andre former for chikane, som i høj grad kan blive eksponeret for online, når man shopper på nettet.
Her får du vores bud på, hvordan du beskytter dig selv så meget som muligt, når du tager den virtuelle indkøbskurv under armen og støvsuger nettet for alskens tilbud. Og heldigvis koster de fleste af løsningerne faktisk slet ikke nødvendigvis penge!
Konkrete råd til netsikkerhed når du handler på nettet
Nedenfor følger en række specifikke råd til dig, der køber varer på internettet.
- Køb kun fra sikre steder. Det kan være svært som lægmand at vurdere, om en hjemmeside er sikker eller ej. Og selv hvis alt tyder på, at den er sikker, kan den stadig vise sig at være kompromitteret. Men hvis du går efter en hjemmeside med et SSL-certifikat (kan ses ved, at der står ”https” frem for ”http” i selve URL’en, og at der er en hængelås i adressebaren også) og det danske e-handelsmærke, så er du nået et godt stykke ad vejen.
- Benyt dig af en tracking-blocker. Ved at blokere for at blive tracket og holdt øje med, sikrer du dig først og fremmest, at ingen franarrer dig dine personlige oplysninger – hvilket ellers nemt kan ske på enten usikre netværk eller sider, der ikke har et gyldigt SSL-certifikat. Men derudover gør du også din shoppingoplevelse langt bedre, da du ikke vil blive offer for ændringer i prisen som følge af din tidligere købehistorik!
- Opgiv kun den nødvendige information. Køber du en fysisk vare, så er det selvfølgelig ganske relevant, at de ved, hvor den skal sendes hen. Men det giver næppe mening, at de har behov for dit CPR-nr. Ligeledes giver det nok også kun mening, at du skal verificere med NemID/MitID, hvis det er i forbindelse med selve betalingen – og altså ikke for eks. at oprette en bruger. Opgiv kun så meget (eller snare så lidt) information, som nødvendigt!
Disse råd gør selvfølgelig ikke, at du blot kan lukke øjnene og være sikker på, at du altid er fuldstændig sikker på dine shoppefærden. Men du er i hvert fald kommet et rigtig pænt stykke på vej mod en sikker og tryg oplevelse.
Hvis man skulle blive udsat for cyberkriminalitet, og det sker faktisk for ikke så få af os, hvad skal man så stille op?
Er uheldet ude? Sådan får du sat en stopper for netsvindel
Der er forskellige grader af netsvindel, der alle har hver deres fremgangsmåde. Det er derfor vigtigt at få afgrænset, hvilken type svindel man er blevet udsat for. Har du købt og betalt for en vare, som enten ikke er dukket op, eller ikke er som beskrevet, så skal du først og fremmest tage kontakt til netbutikken. Bærer dette ikke frugt af sig, så kan det være en sag for politiet – men du skal være forberedt på, at det godt kan trække ud i langdrag.
Noget værre er det, hvis dine oplysninger bliver stjålet og misbrugt. Særligt stor direkte konsekvens kan det få, hvis der er tale om ens betalingsoplysninger, om end verifikation med MitID/NemID har sat en stor stopper for udnyttelsen af dette. Her er det en sag både for politiet, men også din bank. Ved at kontakte din bank hurtigst muligt kan du nemlig få det pågældende kort spærret. Dermed er det ikke muligt at betale med de stjålne oplysninger længere.
Når politiet får anmeldelsen, kan der være stor forskel på, hvor meget de har at arbejde med. Ofte er de ondsindede aktører bag slet ikke bosiddende inden for Danmarks grænser, også selvom det er en dansk webshop, du har handlet på. Dette kan gøre efterforskningsarbejdet en del mere bøvlet, og det kræver tit et længerevarende samarbejde med flere forskellige udenlandske instanser. Alt i alt betyder dette for dig, at det kan tage lang tid at komme til bunds i sagen, og det kan desværre godt være, at der i retsmæssig sammenhæng aldrig kommer en afklaring.
Har du en forsikring, der dækker dig, kan du økonomisk være fint stillet allerede kort tid efter, at uheldet er ude. Du skal derfor også sørge for at kontakte dit forsikringsselskab hurtigst muligt, efter du har opdaget misbruget.